W moim domu ryż jest najczęstszym dodatkiem do dań, uwielbiamy wszystkie odmiany ryżu, ale z doświadczenia wiem że do dań typu risotto najbardziej pasuje ryż brązowy ( przynajmniej według mnie). gdy tworze ryż z dodatkami często oprócz głównych składników wykorzystuje to co mi pozostało w lodówce ( często są to pieczarki, papryka, kukurydza czy groszek konserwowy).
![]() |
Ryż, kurczak i fasolka szparagowa |
- 1 torebka brązowego ryżu
- pół opakowania zielone fasolki ok 200 g
- filet z kurczaka
- mała cukinia, lub pół dużej
- jedna cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, curry, oregano, gyros
A więc do dzieła:
- Ryż gotujemy, pamiętajmy że ryż brązowy gotuje się dłużej ok 30 min.
- Kurczaka kroimy w kostkę ( jeżeli mamy czas można posypanego gyrosem kurczaka wstawić na 30 min do lodówki).
- Cebule kroimy w kostkę i wraz z kurczakiem wrzucamy na rozgrzaną patelnię
- Gdy kurczak nam się zrumieni, a cebula zeszkli dodajemy pokrojoną cukinię, fasolkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i inne dodatki ( przy tym daniu u mnie były dwie łyzki kukurydzy i ćwierć żółtej papryki).
- Wszystko smażymy ok .20 min, co pewien czas mieszając, następnie dodajemy przyprawy wg uznania.
- Na koniec dodajemy ugotowany i odsączony ryż i jeszcze trzymamy 5 min na ogniu.
Czas potrzebny na przygotowanie: 40 min
Koszt zakupów ok. 10 zł
Ilość porcji: 2.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz