piątek, 17 października 2014

Ryż, kurczak i fasolka szparagowa

"Ryż, kurczak i fasolka szparagowa"
W moim domu ryż jest najczęstszym dodatkiem do dań, uwielbiamy wszystkie odmiany ryżu, ale z doświadczenia wiem że do dań typu risotto najbardziej pasuje ryż brązowy ( przynajmniej według mnie). gdy tworze ryż z dodatkami często oprócz głównych składników wykorzystuje to co mi pozostało w lodówce ( często są to pieczarki, papryka, kukurydza czy groszek konserwowy).

Ryż, kurczak i fasolka szparagowa
Zanim przystąpimy do gotowania sprawdźmy czy mamy wszystkie potrzebne artykuły:

  • 1 torebka brązowego ryżu
  • pół opakowania zielone fasolki ok 200 g
  • filet z kurczaka
  • mała cukinia, lub pół dużej
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, curry, oregano, gyros
A więc do dzieła:
  1.  Ryż gotujemy, pamiętajmy że ryż brązowy gotuje się dłużej ok 30 min.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę ( jeżeli mamy czas można posypanego gyrosem kurczaka wstawić na 30 min do lodówki).
  3. Cebule kroimy w kostkę i wraz z kurczakiem wrzucamy na rozgrzaną patelnię
  4. Gdy kurczak nam się zrumieni, a cebula zeszkli dodajemy pokrojoną cukinię, fasolkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i inne dodatki ( przy tym daniu u mnie były dwie łyzki kukurydzy  i ćwierć żółtej papryki).
  5. Wszystko smażymy ok .20 min, co pewien czas mieszając, następnie dodajemy przyprawy wg uznania.
  6. Na koniec dodajemy ugotowany i odsączony ryż i jeszcze trzymamy 5 min na ogniu.
Czas potrzebny na przygotowanie: 40 min
Koszt zakupów ok. 10 zł
Ilość porcji: 2.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz