poniedziałek, 20 października 2014

Jabłecznik z połówek jabłek

"Jabłecznik z połówek jabłek"
Jakiś czas temu moja mam kupiła ciasto, które bardzo nam zasmakowało. Gdy trafiłam na ten przepis od razu wiedziałam że to ciasto zagości na naszym stole, szczególnie teraz gdy na ryneczku jest taki duży wybór polskich jabłek :)

Zanim przystąpimy do pieczenia sprawdźmy czy mamy wszystkie potrzebne artykuły:

Jabłecznik z połówek jabłek
Składniki na ciasto:

  • 3 i 1/4 szkl. mąki
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • margaryna (250g)
  • serek waniliowy (150g)
  • 8 jabłek
  • cynamon
Składniki na polewę:
  • duża łyżka śmietany ( 12% lub 18%)
  • szkl. cukru pudru

A więc do dzieła:
  1. Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy, potem wszystkie pozostałe składniki ( bez cynamonu) i zagniatamy ciasto.
  2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie połowy. 
  4. Blachę (25x40) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na blachę ( ja najpierw wałkiem na blacie rozciągam ciasto do wielkości blachy, a potem przekładam i wyrównuje. Można ciasto nakłuć widelcem.
  5. Na pierwszą warstwę ciasta układam jabłka ( obrane i wydrążone) w blachę wchodzi 7, 5 jabłka) następnie jabłka posypujemy cynamonem ( według uznania)
  6. Przygotowujemy drugą część ciasta jak pierwsza i rozkładamy na jabłkach.
  7. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 min.
  8. Przygotowujemy polewę z cukru pudru i śmietany.
  9. Po upieczeniu gorące ciasto wystawiamy z piekarnika i polewamy polewą
  10. Jabłecznik z połówek jabłek
  11. Odstawiamy do ostygnięcia.

Czas potrzebny na przygotowanie: 50 min.
Koszt zakupów: ok. 13 zł


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz