poniedziałek, 13 października 2014

Pleśniak

Pleśniak ze śliwkami
"Pleśniak ze śliwkami"
Jakiś czas temu podejrzałam na forum przepis na ciasto ze śliwkami, a że mieliśmy wrzesień a na pobliskim ryneczku mnóstwo śliwek postanowiłam skorzystać z przepisu. Ciasto wyszło przepyszne, więc teraz ja dziele się z wami przepisem. polecam :)

Zanim przystąpimy do pieczenia, sprawdźmy czy mamy wszystkie potrzebne artykuły:
  • 4 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • kostka margaryny ( 250g )
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kg małych śliwek węgierek
  • 4 łyżeczki kakao
A więc do dzieła :)
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek (mieszamy), dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 4 żółtka ( białka zostaw na potem), 1/4 szkl. cukru.  Całość dokładnie wyrabiamy ręką aż powstanie nam duża kruszonka.
  2. Wysypujemy na blat lub stolnicę i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części. Dwie części wkładamy do zamrażalnika.
  3. W trzecią część dokładnie wgniatamy kakao, po wyrobieniu również wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
  4. Przygotowujemy sobie tortownicę ( 26 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą ( również boki)
  5. Przygotowujemy śliwki (myjemy, dzielimy na połówki pozbawiając pestek)
  6. Podgrzewamy piekarnik do tem. 180 stopni.
  7. Wylepiamy spód tortownicy jedną częścią ciasta, następnie układamy na niej śliwki skórkami do dołu.
  8. Na warstwę ze śliwek ścieramy na tarce (duże oczka) brązową część ciasta.
  9. Ubijamy piane z pozostałych białek i szkl. cukru.
  10. Pianę wylewamy na brązową warstwę ciasta, na nią ścieramy ostatnią część ciasta (duże oczka).
  11. Ciasto pieczemy w tem. 180 stopni przez 55 min.
  12. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Czas potrzebny na przygotowanie: 1,5 godz. 
Koszt zakupów ok. 8 zł.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz