Pleśniak ze śliwkami |
Jakiś czas temu podejrzałam na forum przepis na ciasto ze śliwkami, a że mieliśmy wrzesień a na pobliskim ryneczku mnóstwo śliwek postanowiłam skorzystać z przepisu. Ciasto wyszło przepyszne, więc teraz ja dziele się z wami przepisem. polecam :)
Zanim przystąpimy do pieczenia, sprawdźmy czy mamy wszystkie potrzebne artykuły:
- 4 szkl. mąki
- 4 jajka
- kostka margaryny ( 250g )
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kg małych śliwek węgierek
- 4 łyżeczki kakao
A więc do dzieła :)
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek (mieszamy), dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 4 żółtka ( białka zostaw na potem), 1/4 szkl. cukru. Całość dokładnie wyrabiamy ręką aż powstanie nam duża kruszonka.
- Wysypujemy na blat lub stolnicę i dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części. Dwie części wkładamy do zamrażalnika.
- W trzecią część dokładnie wgniatamy kakao, po wyrobieniu również wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
- Przygotowujemy sobie tortownicę ( 26 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą ( również boki)
- Przygotowujemy śliwki (myjemy, dzielimy na połówki pozbawiając pestek)
- Podgrzewamy piekarnik do tem. 180 stopni.
- Wylepiamy spód tortownicy jedną częścią ciasta, następnie układamy na niej śliwki skórkami do dołu.
- Na warstwę ze śliwek ścieramy na tarce (duże oczka) brązową część ciasta.
- Ubijamy piane z pozostałych białek i szkl. cukru.
- Pianę wylewamy na brązową warstwę ciasta, na nią ścieramy ostatnią część ciasta (duże oczka).
- Ciasto pieczemy w tem. 180 stopni przez 55 min.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Czas potrzebny na przygotowanie: 1,5 godz.
Koszt zakupów ok. 8 zł.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz