środa, 15 października 2014

Metrowiec (grzbiet sarni)

"Metrowiec (grzbiet sarni)"
Oto jedno z moich ulubionych ciast, część osób uważa je za zbyt czasochłonne, ale warto czasem poświecić na nie czas bo jest bardzo smaczne. Z tym ciastem zawsze powracają wspomnienia z dzieciństwa gdy to moja mam je piekła.

Zanim przystąpimy do pieczenia sprawdźmy czy mamy wszystkie potrzebne artykuły na poszczególne części ciasta:

Metrowiec (grzbiet sarni)
Składniki na ciasto:
  • 8 jajek
  • 1,5  szkl. cukru
  • 3/4 szkl. wody
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Składniki na krem:
  • 3 szkl. mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • cukier wanilinowy
  • 250 g masła lub margaryny
Składniki na polewę:
  • 80 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
A więc do dzieła :)
  1. "Ciasto" Żółtka  utrzeć z cukrem na puszystą masę .
  2. Piekarnik podgrzewamy do tem. 200 stopni.
  3. Do masy dodajemy powoli: olej i wodę ( cały czas mieszając), potem dodajemy mąkę którą wcześniej przesialiśmy przez sitko i dokładnie wymieszaliśmy z proszkiem do pieczenia.
  4. z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy ( powoli mieszając drewnianą łyżką)
  5. Połowę masy odlewamy i dodajemy kakao. Do pozostałej części dodajemy dwie łyżki maki
  6. Masy przelewamy oddzielnie do blaszek (keksówek) wysmarowanych i posypanych bułka tartą. ja korzystam z blaszek o wymiarach (12x30 cm), ale jeżeli skorzysta się z krótszych to ciasto wyjdzie wyższe
  7. Obie blachy na raz pieczemy w tem. 200 stopni przez 45 min.
  8. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  9. "Krem" w 1 szkl. mleka rozpuszczamy: cukry i mąki. Pozostałe mleko zagotować. 
  10. Do gotującego się mleka wlać powoli przygotowany budyń cały czas mieszając.
  11. Gotować na małym ogniu aż budyń zgęstnieje ( ok. 15-20 min), mieszając co pewien czas. 
  12. Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia.
  13. Po ostygnięciu budyń z masłem utrzeć na puszysta masę.
  14. Gdy ciasta ostygną kroimy je na kromki ok. 1 cm grubości ( i biorąc raz ciemna raz jasną przekładamy dość obficie masą). Można zrobić jedno długie ciasto, a ja wolę robić dwa krótsze :)
  15. "Polewa" wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i mieszamy aż do ich roztopienia. Lekko przestudzoną polewą polewamy ciasto(a).
  16. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę aby całość zastygła.
  17. Gotowe ciasto kroimy pod kątem 45 stopni.
Czas potrzebny na przygotowanie ok. 4 godz.
Koszt zakupów ok. 13 zł.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz