Oto jedno z moich ulubionych ciast, część osób uważa je za zbyt czasochłonne, ale warto czasem poświecić na nie czas bo jest bardzo smaczne. Z tym ciastem zawsze powracają wspomnienia z dzieciństwa gdy to moja mam je piekła.
Zanim przystąpimy do pieczenia sprawdźmy czy mamy wszystkie potrzebne artykuły na poszczególne części ciasta:
![]() |
Metrowiec (grzbiet sarni) |
- 8 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 3/4 szkl. wody
- 3/4 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem:
- 3 szkl. mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- cukier wanilinowy
- 250 g masła lub margaryny
- 80 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
A więc do dzieła :)
- "Ciasto" Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę .
- Piekarnik podgrzewamy do tem. 200 stopni.
- Do masy dodajemy powoli: olej i wodę ( cały czas mieszając), potem dodajemy mąkę którą wcześniej przesialiśmy przez sitko i dokładnie wymieszaliśmy z proszkiem do pieczenia.
- z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy ( powoli mieszając drewnianą łyżką)
- Połowę masy odlewamy i dodajemy kakao. Do pozostałej części dodajemy dwie łyżki maki
- Masy przelewamy oddzielnie do blaszek (keksówek) wysmarowanych i posypanych bułka tartą. ja korzystam z blaszek o wymiarach (12x30 cm), ale jeżeli skorzysta się z krótszych to ciasto wyjdzie wyższe
- Obie blachy na raz pieczemy w tem. 200 stopni przez 45 min.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- "Krem" w 1 szkl. mleka rozpuszczamy: cukry i mąki. Pozostałe mleko zagotować.
- Do gotującego się mleka wlać powoli przygotowany budyń cały czas mieszając.
- Gotować na małym ogniu aż budyń zgęstnieje ( ok. 15-20 min), mieszając co pewien czas.
- Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu budyń z masłem utrzeć na puszysta masę.
- Gdy ciasta ostygną kroimy je na kromki ok. 1 cm grubości ( i biorąc raz ciemna raz jasną przekładamy dość obficie masą). Można zrobić jedno długie ciasto, a ja wolę robić dwa krótsze :)
- "Polewa" wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i mieszamy aż do ich roztopienia. Lekko przestudzoną polewą polewamy ciasto(a).
- Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę aby całość zastygła.
- Gotowe ciasto kroimy pod kątem 45 stopni.
Czas potrzebny na przygotowanie ok. 4 godz.
Koszt zakupów ok. 13 zł.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz